Groenlandse walvissen langs het pakijs

Unieke walvissafari over de Atlantische oceaan

richtprijs 2.910

Highlights van deze natuurreis:

 • Vaar in 12 dagen van Vlissingen naar Spitsbergen over de Atlantische oceaan.
 • Ga op zoek naar balein- en tandwalvissen o.l.v. biologen.
 • Via Schotland, de Shetlandeilanden, Jan Mayen en het subarctische gebied bereikt u het domein van de ijsbeer.
 • Onderweg kunt u de blauwe vinvis, beluga, orka en de zeldzame Groenlandse walvis zien.
 • Ook papegaaiduikers en vele soorten trekvogels kruisen uw pad als u Fair Isle bezoekt.
 • Reis aan boord van het authentieke expeditieschip de M/V Plancius of Hondius in 2025.
 • Klik hier voor alle vertrekdata met onze expeditiecruises rond Spitsbergen.
 • Beoordelingen 0 beoordelingen
  0/5
 • Reistype Reistype
  Groepsreis, Privéreis
 • Reisperiode 2024 (vol) 29/5 t/m 9/6/25 & 23/5 t/m 3/6/25
  0/8
Vraag offerte aan

Laat uw reis op maat uitwerken

Alles over reis: Unieke walvissafari over de Atlantische oceaan.

Deze expeditiecruise is grootschaliger dan u van ons gewend bent, maar hij biedt u dan ook een unieke kans om zoveel mogelijk verschillende soorten walvissen te zien op de Atlantische oceaan. In het totaal komen er wel 23 verschillende soorten voor in de Europese wateren. Aan boord reizen ook marine biologen mee en u zult alles leren over zeezoogdieren en zeevogels van deze wateren. De specialisten gaan met u mee aan land en geven presentaties in de avonden, zodat u volledig geïnformeerd van boord stapt. Deze reis is ook een aanrader voor vogelaars door de vele soorten zeevogels die te spotten zijn. Er is ook een vogelexpert aan boord.

Terwijl u de Noordzee oversteekt naar Schotland zijn er goede kansen op het spotten van walvisachtigen: dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen. Bij de ingang van de haven van Aberdeen zijn meestal grote groepen tuimelaars aanwezig.
U vervolgt uw weg naar het fabelachtige Fair Isle. Op dit onderdeel van de Shetlandeilanden, leven zo’n 70 eilanders. Enkele “locals” vergezellen u naar het nestgebied van de papegaaiduikers en misschien weet ziet u hier ook zeehonden. Na Fair Isle vaart u noordwaarts naar het Noorse eiland Jan Mayen, op zo’n 300 zeemijl ten noordoosten van IJsland. Tijdens deze twee dagen op zee is er een zeer goede kans op zien van de grote baleinwalvissen, zoals dwergvinvissen, gewone vinvissen of blauwe vinvissen en mogelijk zelfs orka’s, die vaak nieuwsgierig zijn naar schepen.

U gaat een dag aan land op Jan Mayen. Onder de middernachtzon vaart u verder noordwaarts naar en langs de rand van het pakijs, tot ongeveer 79 graden noorderbreedte. Houd u uitkijk naar de zeldzame Groenlandse walvissen, zadelrobben en ijsberen. Vervolgens vaart u westwaarts naar de rand van het Continentale Plat van West-Spitsbergen. Hier heeft u een grote kans op ontmoetingen met gewone vinvissen en dwergvinvissen, maar aan land kunt u ook walrussen, poolvossen of rendieren zien. Langzaam nadert u ook het einde van uw reis; het plaatsje Longyearbyen op Spitsbergen.

U verblijft 12 dagen aan boord van een schip dat is aangesloten bij AECO, uw garantie voor een ecologische verantwoorde poolreis. Aan boord worden verschillende presentaties gehouden, maar u zult zelf ook zoveel mogelijk buiten op het dek de wacht willen houden voor de walvissen….

Verleng uw verblijf op Spitsbergen met onderdelen uit de reis Ontdekking te voet en per zeilschip of verleng de reis met de expeditiecruise In het Rijk van de IJsbeer van resp. 3- 10 juni of van 9 -16 juni 2025 met 20% korting op de totale cruise.

Uw wildlife ervaring compleet verzorgd
Wat is bij deze reis inbegrepen?.
 • 11 overnachtingen o.b.v. volpension vanaf €2910,- per persoon. Van 23 mei t/m 3 juni op de M/V Plancius en van  29 mei t/m 9 juni 2025 vindt de reis plaats op de M/V Hondius (4- persoonscabine €2910,- p.p., 2-persoonscabine van €4060,- tot €6390,- p.p. met 1-persoonscabine toeslag van 70%).
 • Gebruik rubberlaarzen en sneeuwschoenen.
 • Landingen en presentaties aan boord van ervaren biologen.
 • Transfer naar de luchthaven in Longyearbyen.
 • Bijdrage aan MICS. Deze bijdrage is onderdeel van de investering die All for Nature direct en indirect doet in natuurbescherming. De hoogte verschilt per reis, maar in het totaal wordt gemiddeld 5% van de reissom geïnvesteerd in natuurbescherming, zoals geformuleerd in ons MVO-beleid.
 • Dekking Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR garantie)
 • Handig & leuk in de voorbereiding en mee op reis: uw eigen All for Nature Travel app
 • Boekt u nog een verlenging van 8 dagen op hetzelfde schip In het Rijk van de IJsbeer, dan krijgt u 20% korting op de totale reissom.
Niet bij de reis inbegrepen?.
 • Terugvlucht vanaf Longyearbyen*
 • Boekt u uw vlucht via ons, dan wordt deze volledige gecompenseerd met GreenSeat Gold Standard.
 • Reisverzekering & Annuleringsverzekering
 • Drankjes (koffie & thee wel), fooi en persoonlijke uitgaven
 • Eventuele extra excursies en gebruik kayaks
 • Verplichte consumentenbijdrage SGR € 5,- p.p.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50 per boeking). Deze bijdrage is verplicht zodat u aanspraak kunt maken op de garantieregeling.

* De internationale terugvlucht Longyearbyen-Amsterdam is niet bij de prijs inbegrepen. U vliegt via Oslo en/of Tromsø. De vluchten kunnen wij graag voor u boeken en afhankelijk van de datum van boeking, bedragen de kosten hiervan ongeveer € 300,- per persoon.

 1. Dag 1 Vertrek vanaf Vlissingen

  Deze middag gaat u aan boord van de M/V Plancius. In de vroege avond zal het schip vertrekken richting Noordzee.

 2. Dag 2 Over de Noordzee

  U steekt de Noordzee over richting Aberdeen, Schotland.

 3. Dag 3 Aberdeen

  Vandaag komt u aan in Aberdeen. Hier komen ook nog andere internationale reizigers aan boord.

 4. Dag 4 Fair Isle

  In de nacht bent u naar Fair Isle op de Shetlandeilanden gevaren. Vandaag heeft u de hele dag om het eiland met zijn papegaaiduikers en de Bird Observatory te verkennen.

 5. Dag 5 Marine life

  Vandaag en morgen bent u twee volle dagen op zee als u onderweg bent naar Jan Mayen Island.

 6. Dag 6 Marine life

  zie dag 5

 7. Dag 7 De vulkaan van Jan Mayen

  Vandaag heeft u de hele dag om Jan Mayen en zijn machtige vulkaan te verkennen. Tot voor kort was dit vulkanisch eiland van adembenemende schoonheid, verboden terrein omdat er een Noorse militaire basis is. Onder voorbehoud van toestemming van de autoriteiten en onder goede weersomstandigheden kunt u het weerstation bezoeken. Ook maakt u een wandeling in Kvalrossbukta, om daar de overblijfselen van een 17e-eeuws Nederlands walvisvaardersstation en een grote kolonie Kleine Alken te bekijken.

 8. Dag 8 richting noorden

  De komende drie dagen vaart u verder naar het noorden waar Spitsbergen in zicht komt. Baleinwalvissen worden hier vaak gespot.

 9. Dag 9 richting noorden

  zie dag 8

 10. Dag10 Spitsbergen in zicht

  Vandaag komt Spitsbergen in zicht en u verkent de kust vanuit het westen. Indien mogelijk gaat u tussendoor aan land.

 11. Dag11 Op zoek naar walrussen

  Vandaag kijkt u uit naar walrussen en ijsberen terwijl u de kust van Spitsbergen verder verkent. Het eiland Prins Karls Forland is een langgerekt, ruig eiland. Op een vlakke zandrichel liggen regelmatig walrussen uit te rusten. Een alternatief is de mooie fjord St. Johnfjorden of Trygghamna, in de monding van de Isfjord, waar op de grote vogelklif Alkhornet vele tienduizenden zeevogels broeden. Onder de klif, op de vruchtbare hellingen, worden regelmatig rendieren en poolvossen gezien. Indien mogelijk gaat u tussendoor aan land.

 12. Dag 12 Terug in Longyearbyen

  Vandaag vaart u de Isfjord in richting Longyearbyen, de eindbestemming van uw overtocht.

  Longyearbyen is de hoofdstad van de archipel (eilandengroep) Spitsbergen die bestaat uit verscheidene eilanden.  Het grootste eiland van Spitsbergen heet ook Spitsbergen en op dat eiland is de hoofdstad gelegen.

  Verleng uw verblijf op Spitsbergen met onderdelen uit de reis Ontdekking te voet en per zeilschip.

Blauwe vinvis vanaf Plancius ©Ingrid Peters
Gewone-dolfijnen-gaan-los met dank aan Kieke
Papegaaiduikers © Rinie van Meurs
Bij deze reis is het volgende schip voorzien. Voor meer informatie klik op de foto´s.

U verblijft aan boord van het authentieke expeditieschip de MV Plancius

Plancius, Spitsbergen reis, Oceanwide

Of de MV Hondius

 

Voor een langer verblijf in Longyearbyen adviseren wij het Basecamp Hotel

Basecamp hotel, Spitsbergen, Longyearbyen

 

 

Onze kleinschalige, duurzame lodgesDoor hier te verblijven draagt u bij aan het behoud van de natuur

Deze accommodaties zijn door ons zorgvuldig geselecteerd op basis van hun bijdrage aan een betere wereld. Het liefst maken wij gebruik van kleinschalige accommodaties, die binnen de eigen familie worden gerund. Zij liggen bij voorkeur in de ongerepte natuur dicht bij de ingang van de parken. Ze benadrukken de gastvrijheid van de bevolking en zijn altijd in lijn met het unieke karakter van de plaats die wordt bezocht.

 

Dit zijn onze aanbevelingen. Deze accommodaties zijn geliefd, dus wees er op tijd bij! Verblijft u liever in een andere duurzame lodge? Wij passen de privéreis graag op maat voor u aan.

 

Wij zijn Travelife Certified en voldoen daarmee aan de hoogste standaards op het gebied van duurzaamheid.

Klik op bovenstaande voor praktische reistips ter informatie. De exacte en up-to-date praktische reisinformatie krijgt u van ons bij boeking.

 

 

Mee te brengen op reizen naar Spitsbergen en winter whale watchingexpeditie met MS Malmö en MS Freya

Wij raden u aan om de volgende kleding en items mee te nemen:

Regen- en windbestendige, ademende winterjas met capuchon, zonnebril, zonnebrand, reserve brillen/contaclenzen, regenbroek (waterdicht), waterbestendige rugzak, schoenen met zachte zolen (anti-slip), goede hoge wandelschoenen (Spitsbergen), toiletartikelen, pet, warme sweaters, navulbare waterfles, warme muts, medicijnen (labellen), warme handschoenen of wanten (voorkeur), paspoort, verzekeringspapieren en kopie, sjaal, geld en creditcard, thermo ondergoed (lang, voorkeur polypropyleen), vliegtickets of e-ticketnummer, isolerende onderkleding, verrekijker, sokken (minstens 2 paar van wol), lange mouwen shirts / coltruien, optioneel T-shirts (basislaagje), camera en memory kaart (waterdichte hoes), ondergoed, extra camera, batterij of accu/ GoPro, lange broeken (ski-/ trainingspak/ fleece of wollen), extra (bad/strand) handdoek, slippers / teva’s, tijdschriften of schrijfblok, eigen snorkelset (voor winterwhale expeditie, niet noodzakelijk), money-belt, zak- of hoofdlamp, onderhandschoenen (polypropyleen)

U heeft een goede bescherming nodig tegen de kou. In de kajuit zal het aangenaam warm zijn en dus is het fijn om te werken met laagjes om de temperatuur te reguleren. Wol en zijde zijn superieur aan katoen, omdat ze goed warmte kunnen vasthouden. Synthetische stoffen, die weer terugkomen in vorm na te zijn samengeperst, zijn ook goed. Wanneer het vochtig of nat is, is polyester dons een betere isolatie dan ganzen- of eenden dons. Fleece is populair en aanbevolen. Gore-Tex en gelijke materialen zijn zeer geschikt als waterbestendige en ademende stoffen. Neem een extra paar handschoenen mee, net zoals sokken. U zal tijdens de Orka en haringtrekreizen, onvermijdelijk, nat worden.

Zeeziekte: Als u zich zorgen maakt over zeeziekte dan raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts. Hij kan u medicatie voorschrijven ter preventie.

All for Nature betekent alles voor de natuur en dat is precies wat zij voor ogen heeft. Wij hebben er alles voor over om de natuur op deze planeet te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties. Dit komt o.a. tot uiting in ons Duurzaam Toerisme en MVO beleid. U als reiziger kunt ook heel veel doen om de natuur op verre reizen in stand te houden en er voor te zorgen dat lokale mensen inkomsten krijgen uit het behoud van de natuur.

Onze partner van onze cruiseschepen is met trots lid van de AECO (zie link) en is toegewijd aan het uitvoeren van de veiligheids- en milieuvoorschriften die door de AECO voor reisorganisaties en reizigers naar het Noordpoolgebied worden opgesteld.

Reis plasticvrij
We gebruiken het allemaal en we komen het overal tegen. In winkels, maar ook langs de weg en in de natuur zoals in de zee. Op prachtige reisbestemmingen worden paradijselijke stranden, bossen en berggebieden vervuild door plastic dat veelal door toeristen is gebruikt. Vooral wegwerp plastic, zoals rietjes, flessen en tasjes, blijven in grote hoeveelheden in de natuur achter. Om ervoor te zorgen dat we van de mooiste plekken ter wereld kunnen blijven genieten, geven we u vijf tips om uw plasticgebruik op vakantie te verminderen.
1. Check of u in uw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl.
· Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare fles mee.
· Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van uw verblijf een grote verpakking water aan en vul uw flesje. Bij de meeste van onze duurzame accommodaties kunt u drinkwater tappen. Zo niet, alleen al door er naar te blijven vragen wordt het personeel gestimuleerd hier aan bij te dragen.
2. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes.
3. Neem altijd een (boodschappen)tas mee.
4. Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee.
5. Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale ‘beach clean-ups!’

Meld wildlife crime met je smartphone
Wilde dieren over de hele wereld worden bedreigd door illegale handel. Ook als reiziger kunt u helpen bij de strijd tegen de illegale handel in wilde dieren. U kunt bijvoorbeeld een beer in een kooi tegenkomen of ivoor dat verkocht wordt op een markt. Via de speciale Wildlife Witness app kan iedereen die op reis misstanden ziet een foto hiervan maken en de exacte locatie van een incident vastleggen zonder bemoeienis ter plaatse. De melding wordt doorgegeven aan TRAFFIC, de organisatie die handel in wilde dieren monitort en criminele netwerken op deze manier kan volgen. Meer over deze app.

 

 

 

 

De munteenheid in Noorwegen is de Noorse Kroon. Geld kan worden gewisseld bij een van de banken. Het is aan te raden om in ieder geval een creditcard en pinpas mee te nemen. En let op dat uw pinpas aan staat voor het buitenland. Het is niet nodig om vooraf geld te wisselen in de lokale valuta. Het beste kunt u bij aankomst op de luchthaven in het betreffende land uw geld wisselen of pinnen. Veel lokale valuta zult u niet nodig omdat veel al bij uw reissom is inbegrepen. Wij raden u wel aan om altijd een bedrag van ca 100 Euro op zak te hebben in kleine coupures. Buiten de lokale valuta is dit nog steeds het meest geaccepteerde betaalmiddel.

Let u er tijdens de reis op dat u altijd genoeg kleingeld op zak heeft. Dit bespaart u veel tijd en problemen bij het afrekenen van maaltijden, souvenirs, etc.

Het noorden van Noorwegen ligt op dezelfde breedtegraad als Alaska, Groenland en Siberië, maar vergeleken met deze gebieden heeft Noord-Noorwegen een veel milder klimaat. Vanaf midden november tot eind januari komt de zon helemaal niet boven de horizon. Oktober, februari en maart zijn de beste maanden om het spectaculaire noorderlicht te kunnen zien.
De binnenlanden van Noord Noorwegen hebben ’s winters een arctisch klimaat met sneeuw, veel wind en strenge vorst. De temperaturen kunnen tot -40ºC dalen in de binnenlanden van Finnmark en Troms, hoewel dit niet elke winter voorkomt.
In tegenstelling daarmee hebben de kustgebieden relatief milde winters. Maar flink storm, regen en bewolking komen hier ’s winters ook regelmatig voor. En dankzij de Golfstroom en warme luchtstromen zijn de havens langs de kust van Noord Noorwegen het hele jaar ijsvrij.

De eilanden van Spitsbergen liggen binnen de Poolcirkel en horen daarom bij het Noordpoolgebied. Het zorgt ervoor dat Spitsbergen een poolklimaat heeft met koude winters en koele zomers. Door de lage temperaturen is bijna twee derde deel van het land bedekt met gletsjers, landijs en sneeuw. De zee rondom Spitsbergen is een redelijk groot deel van het jaar niet bevroren en daarom goed bevaarbaar. Dat is te danken aan de warme Golfstroom die vanaf de Atlantische Oceaan relatief warm zeewater de Noordelijke IJszee instuurt. In het noordoosten is dit effect vrijwel niet meer aanwezig waardoor het zeewater daar koeler is en de kans groter is dat de zee (deels) bevroren is.

In mei blijft de temperatuur vaak nog onder het vriespunt en de wind en neerslag kunnen zorgen voor onguur weer.  Als de wind gaat liggen voelt het op Spitsbergen vaak minder koud aan dan het daadwerkelijk is.

U heeft een geldige identiteitskaart of paspoort nodig die tenminste nog 6 maanden geldig is bij terugkomst.

Svalbard/Spitsbergen valt onder Noorwegen, maar is geen onderdeel van het Schengenverdrag. Vanaf 1 februari 2011, wordt de identiteit gecheckt van alle reizigers tussen Svalbard en het Noorse vasteland bij aankomst en vertrek. Voor Spitsbergen/Svalbard is dan ook een paspoort vereist. Een visum is niet nodig voor Europeanen, maar wij vragen al onze niet-Europese reizigers de regels voor de Schengenvisas te controleren.

Tijdens de whale-watching expeditie vragen wij u om zich aan de volgende regels te houden:

 • Houd afstand van de zeedieren en vraag de stuurman niet om dichterbij te gaan voor die ene foto (de officiële afstand is 50 meter, tenzij het dier zelf dichterbij komt)
 • Maak zo min mogelijk geluid om de walvissen niet te verstoren
 • Zorg ervoor dat de dieren nooit worden opgejaagd en dat ook hun zwemroute niet wordt afgesneden
 • Zorg ervoor dat de boot nooit tussen moeder en kalf komt
 • De dieren mogen nooit worden gevoerd
 • Luister ten alle tijden naar uw gids, ook voor uw eigen veiligheid!

Er is geen tijdsverschil met Nederland en België.

Corona blijft een belangrijk punt van aandacht en reizen is het makkelijkst en veiligst als u zelf volledig bent gevaccineerd en geboosterd tegen COVID. Ieder land heeft zijn eigen inreisvoorwaarden en aanvullende maatregelen ter plekke. Bijv.: volledige vaccinatie, boosterprik, soort en geldigheid betreffende vaccin, Fit to Travel/genezen verklaring, 2 of 3G beleid, inreis-formulieren, Digitaal Corona Certificaat etc. Een goede voorbereiding op uw reis blijft dus belangrijk. Bekijk op de overheidspagina Nederland Wereldwijd wat de voorwaarden voor uw bestemming zijn en check deze ook nogmaals voor vertrek. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten.

Andere vaccinaties zijn voor deze bestemming niet vereist.

Noorwegen is een veilig land om te reizen; er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot veiligheid. Met de huidige situatie in de wereld is het fijn om altijd op de hoogte te zijn. Download de Nederlandse 24/7 BZ Reis app en ga goed voorbereid op reis. Stel dat er een calamiteit of incident is op de bestemming, dan wordt u hierover geïnformeerd. U heeft met 1 druk op de knop contact met het contactcenter van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken; 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een goede reisverzekering is van groot belang. Controleert u alstublieft of u voldoende bent afgedekt tegen medische kosten en andere onvoorziene omstandigheden. Daarnaast is het sterk aan te raden om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Er kunnen zich altijd omstandigheden voordoen waardoor het voor u niet mogelijk is te reizen.

bagage safari, bagage verre reis

All for Nature Travel

image description

Ultieme wildlife beleving

Met All for Nature Travel maakt u de mooiste wildlife reizen. Geniet van ongerepte natuur en haar dierenleven.

image description

Kleinschaligheid

Vanuit kleinschalige, duurzame lodges geniet u van ongerepte natuur en haar dierenleven. Individueel of in een kleine groep.

image description

Bijdrage aan de natuur

Met uw reis, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsstandaard, draagt u direct bij aan de bescherming van het wildlife dat u ziet.

Wij gebruiken cookies alleen voor analyse en het goed laten functioneren van de site. Door de site te gebruiken, gaat u akkoord met de plaatsing van cookies. Meer over cookies & privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten